Despre jante


Pentru a putea alege corect un set de jante, este nevoie sa stim ce reprezinta fiecare din caracteristicile enumerate in descrierea unei jante.

Diametrul jantei:
.: Se masoara in inch (toli) si este usor de masurat cu o ruleta, trecand prin centrul jantei, masurand dintr-o parte in alta a suprafetei exterioare.
.: Se gaseste inscriptionat pe jante, de cele mai multe ori pe interior, de forma x16, in cazul unei jante cu diametrul de 16 toli. De asemeni, diametrul jantei se poate afla si din specificatiile anvelopei. De exemplu, o anvelopa cu dimensiunea 205/55R16 va fi intotdeauna montata pe o janta de 16 toli.
.: Va influenta stabilitatea, demarajul, precum si alti factori ai masinii.

Latimea jantei:
.: Se masoara in inch (toli), intre marginile jantei, acolo unde intra anvelopa.
.: Se gaseste inscriptionata pe jante, de cele mai multe ori pe interior, de forma 6J, in cazul unei jante cu latimea de 6 toli, unde J reprezinta litera caracteristica pentru forma bordurii jantei.

Numarul prezoanelor:
.: Reprezinta numarul gaurilor de prindere.

PCD:
.: Este abrevierea de la Pitch Circle Diameter si reprezinta diametrul cercului imaginar facut de centrul prezoanelor.
.: Se masoara in milimetri si reprezinta, de fapt, distanta intre prezoane.

ET (Offset):
.: Reprezinta abrevierea de la "Einpress Tieffe", care inseamna "factor de echilibru" in germana.
.: Se masoara in milimetri, intre linia verticala (imaginara) ce strabate centrul jantei si suprafata de montare a jantei, acolo unde face contact cu fuzeta.
.: Se gaseste inscriptionat pe jante, de cele mai multe ori pe interior, de forma ET20, in cazul unei jante cu ET-ul de 20mm.

Gaura centrala:
.: Se afla situata intre gaurile de prindere ale jantei, acoperita de cele mai multe ori cu un capac de plastic, ce poarta emblema autoturismului sau a marcii jantelor.
.: Se masoara in milimetri.

O mare parte din aceste specificatii se gasesc inscriptionate pe jante, dar, in functie de tipul jantei, unele nu apar. Pentru a verifica compatibilitatea unui anumit model de jante cu autoturismul dumneavoastra, va rugam sa ne contactati prin orice modalitate de contact disponibila pe site.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul folosirii lor. Afla mai multe