Goodyear dezvaluie anvelope concept la Geneva

Goodyear dezvaluie anvelope concept la Geneva

Compania Goodyear a prezentat in cadrul salonului auto de la Geneva doua concepte de anvelope inovatoare, care ar putea remodela literalmente viitorul masinilor autonome.

Conceptele:
-modelul in forma sferica, denumit Eagle-360 - o anvelopa orientata spre viitor, proiectata cu caracteristici cheie de manevrabilitate si conectivitate, precum si calitati biomimetice pentru vehicule autonome, care au rolul de a imbunatati radical siguranta la rulare.
-IntelliGrip - un pneu cu o serie de senzori avansati ce comunica cu sistemele autonome, care au capacitatea de a pilota o masina si le ofera acestora informatii reale despre calitatea suprafetei de rulare.

Ambele anvelope sunt proiectate avand ca scop siguranta, care, potrivit unor studii recente, reprezinta o preocupare majora in randul consumatorilor in ceea ce priveste vehiculele autonome.

"Prin reducerea in mod constant a interactiunii dintre sofer si vehicul, anvelopele vor juca un rol foarte important", a declarat Joseph Zekoski, prim-vicepresedinte si director tehnic la Goodyear.Goodyear Eagle-360

Eagle-360 este o anvelopa concept despre care Goodyear sustine ca este imaginat pentru a fi montat pe masinile autonome ale viitorului.

Manevrabilitate: orientarea multipla a pneului in forma sferica permite masinii sa se deplaseze in toate directiile, contribuind la siguranta pasagerilor, dar, in acelasi timp, usurand manevrele de parcare in locuri stramte.

Conectivitate: Senzorii integrati sporesc siguranta, comunicand instantaneu masinii si celorlalte vehicule din trafic conditiile de drum in functie de vreme si, totodata, regland unghiul de rulare pentru a preveni uzura.

Conectare cu masina prin levitatie magnetica: Anvelopele s-ar baza pe un sistem de levitatie magnetica pentru a sustine masina, suspensia clasica disparand complet, avand ca efect o calatorie silentioasa si ultraconfortabila.

Biomimetica: Inspirata din natura, suprafata de rulare se comporta ca un burete natural, proiectat sa se rigidizeze in conditii uscate si sa se inmoaie atunci cand carosabilul este umed, pentru a oferi performante excelente si rezistenta la acvaplanare.Goodyear IntelliGrip

Conceptul de anvelope Goodyear IntelliGrip este proiectat pentru a comunica sistemelor autonome de control ale vehiculului informatii despre suprafata drumului si conditiile meteo, pentru imbunatatirea sigurantei si performantelor.

Simte conditiile de drum: Datorita senzorilor avansati si a benzii de rulare special proiectate, anvelopa concept poate sesiza diferite conditii de drum.

Tehnologie activa de uzura: IntelliGrip foloseste o tehnologie speciala pentru a evalua starea anvelopei si a vehiculului.

Algoritmi personalizati: Goodyear a dezvoltat un set de algoritmi pentru variabile precum presiunea din anvelopa sau temperatura anvelopei.

Adaptarea la conditiile de drum: Atunci cand anvelopa detecteaza o suprafata de drum umeda sau alunecoasa, vehiculul autonom isi va adapta viteza. In plus, anvelopa poate scurta distanta de oprire, poate oferi un raspuns mai bun in viraje si poate ajuta sistemele de prevenire a coliziunilor.

Adaptarea tehnologiei: Goodyear lucreaza impreuna cu o serie de producatori auto pentru a adapta aceasta tehnologie nevoilor lor, imbunatatind conectivitatea cu sisteme electronice precum ESP (Electronic Stability Control) sau sisteme de control ale franarii sau suspensiilor.

Chiar daca aceste anvelope sunt deocamdata concepte de viitor, Zekoski afirma ca ele reprezinta un aspect esential in strategia Goodyear de inovare, precum si viziunea companiei pentru o mobilitate sigura si inteligenta.

0 comentarii pentru "Goodyear dezvaluie anvelope concept la Geneva"

Scrie un comentariu

Nume:
 
Comentariu:
Note: HTML is not translated!
Captcha
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul folosirii lor. Afla mai multe